یکی از موضوعات مطرح شده در مورد سولاریوم، درباره اثر آن بر روی پروتز سینه در بانوان میباشد. زیرا بانوانی که عمل زیبایی پروتز سینه را انجام داده اند و تصمیم به استفاده از سولاریوم دارند، در مورد اینکه آیا استفاده از سولاریوم میتواند برای پروتز سینه خطرات خاصی را بوجود بیاورد، نگرانیهایی دارند. در این مطلب به ارتباط میان سولاریوم و پروتز سینه و همچنین این موضوع که انجام سولاریوم باید در چه زمانی بعد از پروتز سینه انجام شود، میپردازیم.
آیا بعد از پروتز سینه می توان سولاریوم انجام داد؟
همان طور که میدانید، بافت اسکار به پوست معمولی شباهتی نداشته و دارای عملکردی متفاوت است. لازم به ذکر است که پوستی که در محل اسکار درگیر است، کمی نازک تر از قسمتهای مختلف بدن بوده و طبیعتا در برابر اشعه ماورای بنفش، مقاومت کمی دارد. در نتیجه این ناحیه میتواند بیشتر دچار سوختگی شود. در زمانی که افراد بلافاصله پس از انجام پروتز سینه، از سولاریوم استفاده میکنند، این امکان وجود دارد که پوست در ناحیه اطراف و در امتداد برش، تیره تر از نواحی دیگر بدن شود.
زیرا در این شرایط، سلولهایی که در امتداد خط عمل، رنگدانه تولید میکنند، توانایی لازم را جهت تولید رنگدانههای اضافی دارند. بنابراین در صورت برنزه کردن پس از جراحی پروتز، خط برش عمل و اطراف آن بسیار برنزهتر از نواحی دیگر شده که این حالت در علم پزشکی به هایپرپیگمانتاسیون شناخته میشود. در حقیقت باید گفت که بافتهای اسکار بعد از جراحی پروتز، هنوز نتوانسته اند که سلولهای محافظتی که باعث کمتر شدن اثرات اشعه میشود، ایجاد کنند.
براساس مطالعات صورت گرفته در این مورد، برای بهبود یافتن زخمها به طور کامل، مدت یک سال زمان لازم است و در این مدت نباید افراد از سولاریوم استفاده نمایند. اگر افراد بتوانند این مورد را رعایت کنند، با گذشت زمان، کم کم مشاهده میکنند که اسکار ایجاد شده در محل عمل، محو میشود و اثری از آن بر جا نمیماند.
آیا سولاریوم تاثیر منفی بر روی پروتز سینه دارد؟
یکی از شایعاتی در که سالهای اخیر مطرح شده و باعث ایجاد نگرانی و درگیری ذهنی برای بسیاری از بانوان میشود، این است که با تابیدن اشعه ماورای بنفش به پروتز سینه، این پروتز ذوب میشود. افرادی که عمل زیبایی پروتز سینه را انجام داده اند، در این مورد که آیا سولاریوم، اثرات منفی بر روی پروتز سینه دارد، همواره سوالات گوناگونی را دارند.
در پاسخ به این سوال باید به صورت کلی گفت که به دلیل این که اشعه ماورای بنفش قادر نخواهد بود که از پوست افراد عبور کند، در نتیجه بر روی لایه های زیرین پوست افراد هم نمیتواند هیچ تاثیری بگذارد. پس این اشعه استفاده شده در سولاریوم، این توانایی را ندارد که به پروتزها که در بافت میانی و زیرین سینهها قرار دارند، نفوذ کند. بنابراین به قاطعیت میتوان گفت که سولاریوم هیچ گونه خطری مانند تغییر شکل، پاره شدن، ذوب شدن و هر نوع علائم غیر عادی نظیر آن را برای پروتز سینه به دنبال نخواهد داشت. پس سولاریوم و پروتز سینه هیچ ارتباطی به هم نداشته و سولاریوم تنها قادر است که بر روی لایههای سطحی پوست اثر کرده و رنگ پوست را تیره سازد.
تا چند وقت بعد از پروتز سینه نباید سولاریوم انجام داد؟
پس از جراحی پروتز سینه، بانوان باید در ماه اول نکات مراقبتی ویژه و خاصی را رعایت نمایند. همان گونه که انواع تحرک آنها مانند شنا، ورزش کردن، سوار کاری و نظیر آن موجب تورم و عفونت ناحیه اسکار شده ، سولاریوم نیز به در ماههای اول بعد از عمل به هیچ عنوان پیشنهاد نمیگردد. به این دلیل که پوست بدن در بخش اسکار و اطراف آن نازک شده و با هر گونه عدم رعایت نکات مراقبتی لازم، این ناحیه دچار سوزش و کبودی میشود.
برای بازتاب دادن نور ساختگی خورشید به بدن در دستگاه سولاریوم تعدادی لامپ قرار داده اند. به طور معمول بیشتر افراد گمان میکنند که به دلیل ساختگی بودن نور این لامپها، آنها هیچ گونه خطر و ضرری برای ناحیه جراحت عمل ندارد. عقیده این افراد کاملا غلط است، به این دلیل که نور این لامپها مانند نور خورشید مضر است و میتواند برای قسمت اسکار بعد از عمل خطرناک باشد. بنابراین همواره توصیه میشود که بعد از انجام جراحی پروتز سینه، برای اینکه درگیر عوارض پس از عمل نشوید، حتما نکات مراقبتی لازم را جدی بگیرید. پزشکان توصیه میکنند که تا یک سال پس از جراحی پروتز سینه نباید از سولاریوم استفاده کنید و زمان مناسب جهت انجام این امر، حداقل ۱۲ ماه پس از عمل میباشد.
پس از پروتز سینه برنزه کردن با نور خورشید بهتر است یا دستگاه سولاریوم؟
افراد با قرارگیری در مقابل نور خورشید به آفتاب سوختگی دچار میشوند که البته باید گفت که درجه این سوختگی شدید و بالا نمیباشد. این نوع سوختگی با نور خورشید، باعث ایجاد لکهای پوستی و نیز قرمز شدن پوست افراد میشود. افرادی که این آفتاب سوختگی را تجربه میکنند، احتمال اینکه در معرض سرطان پوست قرار بگیرند، بیشتر خواهد بود.
علاوه بر این، آفتاب سوختگی، میتواند به خشک شدن پوست افراد و همچنین افزایش چین و چروک نیز منجر شود. پس بهتر است از قرارگیری در معرض نور خورشید در مدت زمان طولانی، حتما اجتناب کنید. از سوی دیگر، افرادی که از دستگاه سولاریوم برای زیباسازی و برنزه کردن پوست خود استفاده میکنند، احتمال ابتلا به سرطان را در خود افزایش میدهند. استفاده از دستگاه سولاریوم نیز در برخی افراد سبب بروز قرمزی، التهاب و … میشود. بنابراین استفاده از هر دو روش نور خورشید و نیز دستگاه سولاریوم برای برنزه کردن پوست چه با جراحی پروتز و حتی بدون انجام این عمل، توصیه نمیشود.
نتیجه گیری
به صورت کلی میتوان گفت که انجام سولاریوم پس از پروتز سینه، اگر پس از مدت زمان تعیین شده باشد و کلیه اقدامات احتیاطی لازم انجام شود، هیچ گونه خطر قابل توجهی را برای افراد به دنبال نخواهد داشت. پروتزهای سینهای که طراحی میشوند، قادر هستند شرایط سخت و مختلف را تحمل کنند. علاوه بر این، اشعه ماورای بنفش، تنها میتواند در لایه بیرونی و سطح پوست افراد تاثیر بگذارد و این امکان وجود ندارد که بر روی ایمپلنتهای داخل سینه، اثر بگذارد. در هر حال اگر شما همواره دچار نگرانی بابت این موضوع هستید، میتوانید جهت برای کاهش استرس و آرامش خاطر خود، با پزشکی متخصص و واجد شرایط و یا با جراح خود مشورت نمایید.