علت زانو درد چیست؟ اگر این روزها دچار درد در زانوی پا شدهاید، احتمالا میخواهید بدانید که دلیل آن چیست و در صورت وخامت اوضاع برای درمان بهموقع اقدام کنید. درباره علت زانودرد گفتنیهای زیادی وجود دارد اما جواب سادهتری هم برای آن هست؛ زانو درد حاصل هرنوع آسیب و کشیدگی و البته بیماری خاصی است که گاهی امکان دارد اصلا از آن خبر نداشته باشید
به مجموعهای از اختلالات که باعث ایجاد درد و ناهنجاری در بافت استخوانی، عضلهای، رباطها و مفاصل بدن میشوند، بیماری های ارتوپدی، میگویند. این دسته از بیماریها، میتوانند در اثر عفونت، عوامل وراثتی یا انجام فعالیت فیزیکی بیش از حد، ایجد شوند. بیماری های ارتوپدی، فراوانند و بیشتر از هر جای دیگری، نواحی دست و پا را درگیر میکنند. کمبود ویتامین دی، دیابت، عدم آمادگی جسمانی و بالا رفتن سن، بیشترین تاثیر را در ایجاد این دسته از بیماریها، میگذارند.
علائم زانودرد چیست؟
بدون شک آسیب زانو آزاردهنده است. زانودرد مشکلی رایج در مفصل زانو است که در اثر مشکلات مختلفی مثل کشیدگی زانو، خرد شدن عضروف یا پارگی رباط به وجود میآید.
ولی نوع درد و جایی که احساس میشود، بسته به نوع زانودرد موقتی یا مزمن متفاوت است. درد زانو در حالت استراحت، درد زانو در حالت نشسته و درد زانو در حالت ایستاده همه نشانههای دردزانو هستند.
اگر زانودرد داشته باشید، ممکن است درد زانو و علائم آن را با این موارد احساس کنید:
- قرمزی و گرمای زانو
- درد زانو هنگام حرکت مخصوصا در زمان خم و راست کردن آن (مثلا زمان پایین آمدن از پلهها)
- ورم زانو
- درد پایدار و تیر کشیدن در هنگام فعالیت
- تورم و سفتی
- صدای اضافی (صدای خشخش یا قروچقروچ)
- احساس ناراحتی و سوزش در مفصل
- ضعف یا بی ثباتی
- زانودرد در عین داشتن اضافه وزن
- حرکت مشکل زانو
- قفل شدن زانو
- درد زانو بعد از دویدن
اگر این نشاندرد زانو در خواب هها را دارید، هرچه زودتر به دکتر ارتوپد مراجعه کنید تا با معاینه دقیق و در صورت نیاز گرفتن آزمایشهای متعدد، ریشه درد را یافته و هر چه سریعتر درمان را آغاز کند.
علت زانو درد چیست؟
مسائل زیادی باعث درد زانو میشوند. اگر در پی پاسخ به این سوال هستید که درد زانو نشانه چیست؟ احتمالا پاسخ شما مواردی همچون افزایش سن، ابتلا به بیماریهای مختلفی همچون روماتیسم، نقرس، اماس، کشیدگی مفاصل و عضلات، آسیب فیزیکی و حتی انجام یک حرکت کششی ناگهانی همگی مواردی هستند که میتوانند هم علت زانودرد باشند یا برعکس، زانودرد نشانهای از وجود آنها باشد.
درد زانو در بارداری
خانمها در دوران بارداری دچار اضافه وزن میشوند و همین امر در کنار تغییرات هورمونی، باعث ایجاد درد در قسمتهای مختلف بدن از جمله زانو میشود. این موارد حتی درباره درد زانو بعد از زایمان نیز صدق میکنند. اگر درد زانو بارداری برایتان غیرقابل تحمل است، به دکتر مراجعه کنید در غیر اینصورت، با کیسه آب گرم یا یوگا میتوانید مقداری از این درد بکاهید.
درد زانو و ساق پا
لگد زدن، دویدن و پریدن از جمله دلایلی هستند که باعث التهاب تاندون و درنیتجه، درد زانو و ساق پا میشود. در هنگام آسیب به این دو ناحیه، تاندونیت کشکک زانو دچار آسیب میشود و التهاب آن، دردی مضاعف ایجاد میکند.
درد زانو راست
درد زانو سمت راست نوعی خاص از درد در این مفصل است. علت درد زانو راست این است که در داخل زانو که آن را بهعنوان زانوی میانی یا محفظه داخلی میشناسند، احساس ناراحتی و درد را در این بخش ایجاد میکند.
پیچیدگی و تجمع استخوانها، رباطها و تاندونها در مواجه با آسیب، بدیهیترین علت درد زانوی راست است. استئوآرتریت، آسیبرباط جانبی داخلی، آرتریت روماتوئید، تحریک پلیکا داخلی و بورسیت پس آنسرین از جمله بیماریهایی هستند که باعث درد زانوی راست میشوند.
درمان زانودرد
برنامه درمان زانو درد به نوع آسیب آن بستگی دارد و حتما باید توسط پزشک تعیین شود. البته اگر آسیب خفیف تا متوسط باشد معمولاً به خودی خود رفع میشود، برای اینکه روند بهبودی سرعت پیدا کند، راهکارهای خانگی برای درمان و تسکین زانودرد به این صورت هستند:
- به زانوی خود استراحت داده و چند روز حرکات سنگین انجام ندهید.
- روی زانوی آسیب دیده یخ بگذارید. سرما درد و تورم را کاهش میدهد. هر سه تا ۴ ساعت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر زانوی آسیب دیده یخ بگذارید. این کار را دو یا سه روز تا زمانی که درد برطرف شود، ادامه دهید.
- زانو بند ببندید. از پانسمانهای دارای قدرت کشسانی و زانو بندهای مخصوص دور مفصل زانو استفاده کنید. این کار علاوه بر پشتیبانی از زانو از تورم هم جلوگیری میکند.
- برای کاهش تورم، زمانی که دراز میکشید یا مینشینید یک بالشت کوچک زیر زانوی خود قرار دهید. این کار زانو را بالاتر از حد طبیعی نگه خواهد داشت.
- دارای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایپوبروفن یا ناپروکسن به کاهش درد و تورم کمک خواهد کرد. البته از مصرف خودسرانه هرگونه دارویی خودداری کنید و این داروها را با تجویز پزشک مصرف کنید.
- دستور استفاده از دارو بر روی جعبه ذکر شده، آن را با دقت مطالعه کنید. از آنجایی که مصرف این داروها عوارض جانبی به دنبال دارد، پیش از مصرف حتماً با پزشک در مورد آنها مشورت کنید.
- اگر پزشک اجازه میدهد ورزشها و حرکات کششی و قدرتی انجام دهید. در غیر این صورت باید در جلسات فیزیوتراپی شرکت کنید.
چه زمانی زانوی آسیب دیده بهتر میشود؟
زمان بهبودی و ریکاوری کامل به نوع آسیب زانو بستگی دارد. همچنین سرعت بهبودی برخی افراد به صورت طبیعی بیشتر از سایرین است. وقتی درد زانو بهتر شد، از پزشک خود در مورد فعالیتهای ورزشی که قادر به انجام آن هستید، سوال کنید. برای مثال به دوندگانی که به تازگی بهبود پیدا کردهاند، توصیه میشوند که شما کرده و انواع ورزشهای کاردیو با شدت پایین را انجام دهند.
هر فعالیتی که انجام میدهید، فراموش نکنید که عجله نکنید و تا زمانی که علایم و نشانههای زیر را مشاهده نکردید به فعالیت منظم ورزشی قبل از آسیب زانو برنگردید:
- زمانی که زانو را خم و راست میکنید، دردی احساس نمیکنید.
- در زمان پیاده روی، دویدن، پریدن یا چرخیدن دردی در زانو احساس نمیکنید.
- قدرت زانوی آسیب دیده به اندازهی زانوی سالم باشد.
- اگر پیش از بهبود کامل فعالیتهای سنگین انجام دهید، امکان آسیب دوباره به زانو وجود خواهد داشت.
با وجود اینکه امکان جلوگیری از همهی آسیبها وجود ندارد اما فرد میتواند احتمال بروز آنها را تا حد زیادی با توجه به نکات زیر کاهش دهید:
- در صورت زانو درد ورزش نکنید.
- اگر میخواهید شدت فعالیت ورزشی خود را زیاد کنید، این کار را به صورت تدریجی انجام دهید.
- قبل و بعد از ورزش کردن حرکات کششی انجام دهید.
در هنگام ورزش کردن، خصوصاً اگر حرکت با زانو زدن همراه است، برای جلوگیری از ورم کیسهی مفصل زانو از زانو بند استفاده کنید.
- کفشی بپوشید که اندازه بوده و به خوبی از پای شما محافظت میکند.
- ماهیچههای ران را با انجام حرکات کششی و قدرتی قوی کنید.
- اگر اضافه وزن دارید، چند کیلوگرم کم کنید. کاهش وزن از فشار اطراف مفاصل به خصوص مفصل زانو کم میکند.
تخصص ارتوپدی (Orthopedics)، شاخهای از پزشکی است که روی دستگاه اسکلتی-عضلانی تمرکز میکند. به شخصی که در این زمینه تخصصی تحصیل میکند هم، متخصص ارتوپدی یا ارتوپد گفته میشود. تمرکز تخصص ارتوپدی، روی درمان بیماریهای مربوط به سیستم اسکلتی بدن است و روی استخوانها سیستم ماهیچهها، تمرکزی ویژه دارد. برای گرفتن نوبت دکتر ارتوپدی می توانید به سایت دکتردکتر https://drdr.ir/ مراجعه نمایید.