سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان و چهارمین علت مرگ ناشی از سرطان در مردان می باشد. علی رغم شیوع بالا این سرطان اگر زود تشخیص داده شود به طور کامل قابل درمان است. این سرطان رشد آهسته ای دارد و در مراحل اولیه محدود به غده پروستات بوده و علائم چندانی ایجاد نمی کند و به عبارتی در مراحل اولیه بدون علامت است.

  • علل بروز سرطان پروستات چیست؟

با افزایش سن احتمال بروز سرطان پروستات افزایش می یابد. در مردان نژاد سیاه شیوع بیشتری دارد. اگر سابقه سرطان پروستات در یکی از اعضا خانواده خود دارید یا حتی سابقه قوی سرطان سینه در افراد فامیل خود دارید ( ناشی از وجود ژنهای BRCA1 و BRCA2) احتمال خطر سرطان پروستات در شما بیشتر است. در افراد چاق احتمال بیماری پیشرفته‌تر، بیشتر و در نتیجه درمان مشکل تر است.

  • نشانه های سرطان پروستات:

سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه هیچ نشانه یا علامتی نداشته باشد. اما وقتی پیشرفته تر شد می تواند علائم و نشانه های زیر را ایجاد کند:

  1. سختی در ادرار
  2. جریان ادرار ضعیف
  3. خون در مایع منی
  4. ناراحتی در ناحیه ی لگنی
  5. درد استخوانی
  6. مشکل در نعوظ

 

  • روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

تشخیص سرطان پروستات از راه غربالگری در تمام مردان بالای ۵۰ سال توصیه می گردد. ولی برای مردانی که عوامل خطر سرطان پروستات را دارند در سن پایین‌تر و از ۴۰ سالگی توصیه می شود.

یکی از روش ها انجام آزمایش خون و مشخص شدن سطح PSA هست ،آزمایش خون PSA عمدتاً برای تشخیص سرطان پروستات (غربالگری) در مردان بدون علائم استفاده می شود. این همچنین یکی از اولین آزمایشاتی است که در مردانی که علائمی دارند که ممکن است ناشی از سرطان پروستات باشد، انجام شده است.

از سطح PSA برای تعیین مرحله سرطان استفاده می شود. بیشتر مردان فاقد سرطان پروستات سطح PSA زیر ۴ نانوگرم در میلی لیتر خون دارند. هنوز هم سطح زیر ۴ تضمین نمی کند که یک مرد به سرطان مبتلا نیست، اگر PSA بیش از ۱۰ باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیش از ۵۰ درصد است.

روش دیگر معاینه پزشک از نزدیک می باشد. که در این روش تشخیص هرگونه تغییر در اندازه قوام و شکل پروستات و همچنین وجود سفتی در آن بررسی می شود. ترکیب معاینه و PSA منجر به تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه آن میشود.

نمونه برداری از پروستات روشی برای تشخیص سرطان پروستات است که در آن نمونه های کوچکی از پروستات برداشته می شود و سپس با میکروسکوپ بررسی می شود. نمونه برداری از سوزن هسته ای اصلی ترین روش برای تشخیص سرطان پروستات است. این کار معمولاً توسط متخصص ارولوژی انجام می شود.

درصورت مثبت بودن نمونه برداری از نظر سرطان پروستات جهت اقدامات بعدی و انتخاب درمان مناسب با یک جراح فوق تخصص سرطان های اورولوژی (اوروانکولوژیست) مشورت نمایید.

  • درمان سرطان پروستات :

در مورد تومورهای کم خطر (Low risk ) و در افراد با سن بالا یا بیماری‌های زمینه‌ای پرخطر که انجام درمان اصلی فایده‌ای ندارد درمان انتظاری سرطان توصیه می گردد.

در مورد تومورهای کم خطر ،کم حجم، و با PSA پایین در مردان با سن پایین تر که در حال حاضر ممکن است وجود تومور برای‌ فرد با خطر جدی همراه نباشد. از روش پایش فعالانه استفاده می شود.

پرتو درمانی درمان کم تهاجمی بوده و در افرادی که بعلت سطح سلامتی کلی امکان جراحی برایشان وجود ندارد، سودمند است.
و مثل جراحی عوارض بی اختیاری و ناتوانی جنسی را نیز به دنبال دارد و حتی عوارض مثانه یا روده ای ایجاد می کند که درمان آن نیز مشکل تر است و ممکن است یک یا دو سال طول بکشد.

سرطان پروستات

در درمان با استفاده از جراحی رادیکال پروستاتکتومی غده پروستات، بافت‌های اطراف و غدد لنفاوی لگنی به طور کامل برداشته و از بدن خارج می شود.
مزیت اصلی آن خارج کردن تمام بافت‌های تومور از بدن است و از آنجایی که غدد‌ لنفاوی و بافتهای اطراف پروستات برداشته می شوند، به مرحله بندی یا staging  دقیق بیماری کمک می کند.

بهترین راه برای پیشگیری و زود مطلع شدن از سرطان پروستات مراجعه به پزشک فوق تخصص اوروانکولوژی می باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *