موارد مصرف و عوارض متفورمین : یکی از مشکلات رایجی که این روزها افراد زیادی با آن درگیر شده اند، دیابت است. به همین دلیل این افراد مجبورند که در روز برای کاهش قند خون از دارو استفاده کنند. یکی از این دارو، متفورمین است که برای دیابتی ها تجویز می شود. در ادامه می توانید موارد مصرف و عوارض متفورمین را مطالعه نمایید.
این دارو در درمان دیابت نوع 2 به منظور کاهش میزان قندخون توسط پزشکان تجویز می گردد همچنین در موارد دیگری مثل درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک و درمان اختلال متابولیسم کربوهیدرات کاربرد داشته است.
نحوه ی مصرف متفورمین
در واقع با مصرف Metformin میزان مقاومت به انسولین در بیماران دیابتی کاهش پیدا می کند و به بیانی دیگر اجازه نمی دهد تا از طریق کبد ،قند به جریان خون وارد گردد و زمانی که پیش از غذا این دارو مصرف گردد می تواند تا میزان زیادی از بالا رفتن قندخون پشگیری کند.
Metformin به صورت قرص های 500 و 1000 میلی گرم در داروخانه ها موجود است و با نام های تجاری دیگری نیز شناخته می شود:
- – گلوکوفاژ
- – ریومت
- – گلوکوفاژایکس آر
- – گلومتزا
- – فورتامت
میزان دوز مصرفی Metformin باید حتما به واسطه پزشک تجویز گردد ولی معمولا اگر برای کودکان(بالای ده سال) تجویز شود مقدار 500میلی گرم در روز با وعده صبحانه و عصرانه می باشد.
اگر برای بزرگسالان تجویز شود معمولا در شروع 500 میلی گرم (یک قرص 2 بار در روز) با وعده صبحانه و ناهار است ولی اگر پزشک تشخیص بدهد که به افزایش میزان دوز مصرف دارو نیاز است ممکن است مقدار 500 تا850 میلی گرم 2 یا 3 بار در روز با وعده غذا همراه باشد.
اختلال های دارویی
موارد مصرف و عوارض متفورمین : در زمان مصرف داروها باید به تداخل های دارویی توجه فراوانی شود چون مصرف همزمان برخی از داروها با یکدیگر می تواند سبب بروز اختلال یا حتی تاثیرات منفی گردد. تداخل های دارویی متفورمین شامل مواردی مثل کورتیکواستروئیدها- انسولین- سولفونیل اورهها- سایمتیدین- داروهای ضد انعقاد- بلوکرهای کانال کلسیمی- استروژنها-ضد بارداریهای هورمونی- ایزونیازید- نیاسین- فنوتیازینها- فنیتوئین- داروهای مقلد سمپاتیک- تیازیدها و دیگر دیورتیکها و هورمونهای تیروئیدی- داروهای کاتیونی مانند آمیلوراید، مورفین، پروکائینآمید، کینیدین، کینین، رانیتیدین، سایمتیدین، دیگوکسین، تریامترن، تریمتوپریم و وانکومایسین می باشد.
عوارض مصرف
هر دارویی ممکن است پس از مصرف برای بیمار عوارضی را در پی داشته باشد ولی زمانی که پزشک تشخیص میدهد عوارض مصرف از فواید آن کمتر است برای بیمار دارو را تجویز می نماید.
- – تهوع، استفراغ، اسهال
- – یپوگلیسمی
- – بی اشتهایی، نفخ
- – تولید گاز زیادتر از حد طبیعی در رودهها ، معده درد
- – تشنج ،لرزش بدن
- – خواب آلودگی – خستگی – دردهای عضلانی
- – تنگی نفس – کوتاهی تنفس
- – اختلال در صحبت کردن و اختلالات رفتاری ، اختلالات رفتاری
- – چرت زدن
- – بی قراری، کاهش قدرت بدنی
- – وجود اختلال در تمرکز حواس
- – اضطراب
- – عرق سرد
- – تاری دید
- – احساس تنگی در قفسه سینه
نکات مهم پیش از مصرف دارو
1)دقت داشته باشید که اگر برای یک وعده فراموش کردید دارو را مصرف کنید به محض یادآوری سریعا اقدام به مصرف دارو کنید اما اگر زمان مصرف دوز جدید نزدیک است باید از دوز فراموش شده رد کرده و از آن صرف نظر نمایید.
موارد مصرف و عوارض متفورمین
2)متفورمین با انسولین در شروع پانصد میلی گرم و به شکل 1بار در روز است. بعد از آن اگر پزشک تشخیص افزایش میزان دوز دارو را بدهد، میزان مصرف را زیادتر می کند.
3)در صورت بروز هر کدام از عوارض دارو سریعا به پزشک اطلاع بدهید.
4) هیچ گاه به صورت خودسرانه اقدام به مصرف دارو نکنید. توصیه می شود این دارو برای کودکان زیر 10 سال استفاده نشود مگر اینکه به تجویز پزشک باشد.
5)مصرف این دارو برای سالمندان و افرادی که مبتلا به اختلال های کلیوی هستند ، باید با احتیاطهای لازم صورت بگیرد.
6)خانم های باردار و شیرده حتما باید در خصوص مصرف دارو با پزشک مشورتهای لازم را داشته باشند.
7)پیش از مصرف دارو حتما بروشور درون جعبه را به دقت مطالعه نمایید و درصورت داشتن هر گونه ابهام از پزشک مشورت بخواهید.
8)بهترین اثر این دارو بر روی بیمارانی است که سبزیجات زیاد مصرف می کنند و همچنین خواب کافی و ورزش را در طول روز داشته اند.