موارد مصرف و عوارض سولفاسالازین : این دارو برای درمان و پیشگیری از بیماری های التهابی روده شامل کولیت اولسروز یا بیماری کرون مورد استفاده قرار می گیرد و با نام های تجاری Azulfidine , Sulfazine , Azulfidine EN-tabs شناخته می شود.
قرص سولفاسالازین (Sulfasalazine)
یکی از داروهای که ضدالتهابی بوده و سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن می باشد، قرص سولفاسالازین است. این دارو علاوه بر درمان بیمارهای التهابی روده(مانند کرون و کولیت) برای موارد دیگری مثل آرتریت روماتوئید هم تجویز می گردد و مصرف آن می تواند سبب شود که رنگ ادرار نارنجی شود.
بارها این نکته را ذکر کرده ایم که میزان دقیق مصرف هر دارویی مثل سولفاسالازین را باید پزشک برای بیمار تعیین نماید ولی معمولا اگر برای بزرگسالان تجویز شود به صورت خوراکی روزانه سه تا چهار گرم در دوزهای تقسیم شده باید مصرف گردد و بعد از آن با توجه به دستور پزشک میزان مصرف میتواند تغییر داشته باشد.
عوارض جانبی سولفاسالازین
موارد مصرف و عوارض سولفاسالازین :ازجمله رایج ترین عوارضی که می توان برای این دارو ذکر کرد شامل موارد زیر می باشد:
- – ایجاد تهوع
- – ناراحتیهای معده
- – بی اشتهایی
- – سردرد
- – اسهال
- – ایجاد ناراحتیهای عمومی مثل خستگی، ضعف یا رنگ پریدگی
- – ایجاد مشکل در بلع
- – بروز واکنش های آلرژیکی مثل تب و راش پوستی
- – عقیمی قابل برگشت در مردان
نکته) سولفاسالازین از جمله داروهای است که نباید در کودکان زیر دو سال مصرف گردد همچنین خانم های که باردار هستند یا قصد بارداری دارند باید در این خصوص با پزشک مشورتهای لازم را داشته باشند. نباید در اواخر حاملگی از سولفاسالازین استفاده نمایید. از این دارو در دوران شیردهی نیز نباید استفاده گردد.
نکته) همیشه سعی کنید اگر از این دارو استفاده می نمایید لباس مناسبی بپوشید و در مقابل نور خورشید و آفتاب قرار نگیرید و همچنین مصرف کرمهای ضدآفتاب و عینک آفتابی را فراموش نکنید. مصرف سولفاسالازین این امکان را دارد که سبب ایجاد حساسیت پوست به آفتاب شود.
تداخل های دارویی
- – داروهای خوراکی کاهش قند خون
- – داروهای خوراکی ضد انعقاد مانند وارفارین
- – داروهای اسیدی کننده ادرار مثل کلرید آمونیم، اسید آسکوربیک
- – دیگوکسین
- – اسید فولیک
- – سولفونامید
- – داروهای ضد تشنج
- – آنتی اسیدها
- – داروهای درمان صرع مانند فنی توئین ،کاربامازپین، والپروات سدیم
- – متوترکسات
نکته) در صورتی که مبتلا به بیماری های کبدی،کلیوی و آسم هستید یا سابقه این گونه بیماریها را دارید حتما به پزشک اطلاع بدهید.
توصیه های دارویی سولفاسالازین
1)این دارو ممکن است در بیمارانی که مبتلا به عیب کار کلیه هستند به میزان کمتری مصرف شود. 2) سولفاسالازین می تواند سبب تغییر رنگ ادرار به نارنجی شود 3) سولفاسالازین ممکن است منجر به تغییر رنگ لنزهای تماسی گردد4)می توان این دارو را سریعا پس از غذا یا با آن مصرف نمود و برای اینکه از عوارض گوارشی دارو کاهش داد بهتر است مصرف آن با میزان کم آغاز گردد 5) در بیمارانی که نسبت به مصرف دارو واکنشهای حساسیتی داشته اند این امکان وجود که که با ادامه مصرف دارو حساسیت شان از بین برود 5)اگر از این دارو استفاده می کنید هر روز باید به میزان کافی مایعات مصرف نمایید تا در افرا بالغ حجم ادار در روز به حداقل حدودا 5/1 ليتر برسد.
هشدارهای دارویی
موارد مصرف و عوارض سولفاسالازین :اگر برای مدت زمان طولانی از این دارو استفاده می کنید باید حتما ازمون شمارش سلولهای خونی را انجام بدهید 2)ممکن است پس از مصرف سولفاسالازین برای شما احساس سرگیجه ایجاد شود 3)اگر مواردی چون وضعیت استیلاسیون آهسته یا کمبود G6PD وجود داشته است باید مصرف دارو با احتیاط صورت بگیرد.
نکته) در طول مدت زمان مصرف داروی سولفاسالازین حداقل شش لیوان آب مصرف نمایید. حتی اگر در طول دوره ی درمان احساس بهبودی داشته اید هیچ وقت خودسرانه دارو را قطع نکنید و حتما طول دوره ی درمان را به صورت کامل پشت سر بگذارید.