موارد مصرف و عوارض فاموتیدین

موارد مصرف و عوارض فاموتیدین : از داروهای می باشد که پزشکان برای برطرف کردن مشکلات گوارشی آن را تجویز می کنند و در واقع اصلی ترین کاربرد این دارو در درمان زخم معده و گاستریت می باشد. مصرف این دارو می تواند عوارضی را نیز در پی داشته باشد که آگاهی از آنها برای بیماران ضروری است.

فاموتیدین در زمان کوتاهی می تواند برای زخمهای فعال و خوش خیم معده یا برای زخمهای دوازدهه مصرف شود یا برای پیشگیری از عود زخم دوازدهه در مقدارهای کم تجویز شود.

مواد مصرف

اصلی ترین موارد مصرف این دارو شامل درمان زخم معده، گاستریت، درمان زخم های گوارشی می باشد.بیمارانی که دارای مشکلات کبدی یا کلیوی می باشند باید با پزشک مشورتهای لازم را در خصوص مصرف دارو داشته باشندهمچنین مصرف فاموتیدین می تواند در سالمندان نسبت به بیماران دیگر عوارض بیشتری را به وجود بیاورد.

1)در صورت مصرف غذاهای پرچرب یا پرخوری در غذا می تواند اثر درمانی دارو را کاهش بدهد 2)مصرف دارو می تواند سبب ایجاد گیجی شود که پس از قطع دارو ظرف سه تا چهار روز برطرف می شود 3)اگر از این دارو استفاده می کنید بهتر است از انجام فعالیتهای مثل رانندگی دوری کنید 4)این امکان وجود دارد که فاموتیدین در شیرمادران ترشح شود پس احتیاطهای لازم در دوران شیردهی ضروری است5) در زمان مصرف به میزان دوز دارو دقت فراوانی داشته باشید.

عوارض فاموتیدین

عوارض جانبی دارو

  • – سرگیجه
  • – سردرد
  • – اسهال
  • –  یبوست و نفخ
  • – خارش یا کهیر
  • – نفخ شکم
  • –  بثورات پوستی و خون ریزی یا کبودشدگی غیر عادی

تداخل های دارویی

تداخل های دارویی فاموتیدین به صورت جدی نیست ولی حتما باید نظر پزشک را در این رابطه جویا شوید. به صورت کلی می توان گفت با شربتهای معده،سیگار و الکل تداخل دارد.

داروهای مثل آسپیرین، استامینوفن، دیکلوفناک، ایبوپروفن، دیازپام،اگزازپام،سیتالوپرام،متادون ،ترامادول، مورفین، آمی تریپتیلین،ایمی پرامین کاپتوپریل ،اتنولول،کتوکونازول.

مکانیزم اثر دارو و میزان مصرف

این دارو اگر به صورت خوراکی باشد پس از مصرف حدود 40 تا 45 درصد آن جذب می گردد و زمان شروع اثر آن طی یک ساعت و حداکثر یک تا سه ساعت بروز می دهد.

موارد مصرف و عوارض فاموتیدین : برای بیماران مختلف میزان مصرف دارو متفاوت می باشد که پزشک به صورت دقیق این دوز را مشخص می نماید. اما معمولا برای بیماران میزان مصرف فاموتیدین به شرح زیر است:

اگر دارو برای درمان زخم معده و دوازدهه در بزرگسالان تجویز می شود: در شرایط حاد می تواند میزان آن 40میلی گرم به شکل خوراکی در زمان خواب برای 4 تا 8 هفته باشد و به عنوان یک درمان نگهدارنده در زمان خواب به میزان 20میلی گرم به صورت خوراکی مصرف می گردد. در صورتی که برای کودکان 16-1 سال باشد میزان مصرف آن mg/kg/day 5/0 در زمان خواب با در روز 2 بار و با میزان حداکثری روزانه mg/day 40 است.

اگر برای حالت پاتولوژیک ترشح بیشتر از حد در بزرگسالان مثل سندرم زولینگر- الیسون، سندرم روده كوتاه باشد، مصرف آن به صورت خوراکی و هر 6 ساعت به میزان 20 میلی گرم می باشد که می توان برای هر 6 ساعت تا میزان 160 میلی گرم در نظر گرفته شود.

تجویز برای برگشت اسید از معده به مری در بزرگسالان  به صورت درمان کوتاه مدت: تا 12 هفته به میزان 20 تا 40 میلی گرم در روز 2 بار مصرف می شود. برای کودکان 16-1 سال mg/kg/day 1 در روز یک بار تا دو بار مصرف می شود.

در بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال اگر برای پیشگیری و درمان سوزش معده باشد: یک قرص در زمان بروز علائم یا میزان 10 میلی گرم یک ساعت پیش از غذا مصرف می گردد. دارو می تواند در روز 2 بار مصرف گردد.

نکته) حتما باید میزان دارو را پزشک برای بیمار تجویز کند و هیچ گاه نباید در مصرف دارو خودسرانه میزان دوز را تعیین کنید.