موارد مصرف و عوارض دگزامتازون : از جمله داروهای پرمصرفی که شاید شما بارها و بارها نام آن را شنیده باشید و آن را مصرف کرده اید دگزامتازون می باشد که به صورت اشکال متفاوتی مانند شربت، قرص، آمپول، قطره و پماد و محلول در دسترس می باشد. می توان اینگونه گفت که دگزامتازون جز قوی ترین داروها به شمار می رود که مانند سایرداروها می تواند عوارضی را برای مصرف کننده به دنبال داشته باشد.
دگزامتازون Dexamethasone
بسیاری از افراد همیشه به محض اینکه بیمار می شوند یا علائم سرماخوردگی را در خودشان می بینند بدون اینکه به پزشک مراجعه کنند سریعا به سراغ مصرف داروهای شیمیایی مثل دگزامتازون و سرماخوردگی می روند که البته قطعا مصرف خودسرانه دارو بدون تجویز پزشک می تواند عوارض جدی برایشان به همراه بیاورد. از جمله داروهای که امروزه مصرف آن به ظاهر برای درمان سرماخوردگی در حال افزایش است، دگزامتازون می باشد. این دارو با اینکه میتواند روند بهبودی را برای افراد داشته باشد و به شکل امپول معمولا عرضه می شود اما عوارض جبران ناپذیری مانند پوکی استخوان یا افسردگی و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن را به دنبال خواهد داشت.
دگزامتازون از داروهای کورتون به شمار می رود که در قسمتهای مختلف بدن اثرات زیادی داشته است و میتواند برای درمانهای بیماری های زیادی مورد استفاده قرار بگیرد. از اصلی ترین موارد استفاده دارو شامل گزینه های زیر است:
- – درمان حساسیت شدید
- – آسم
- – کنترل التهاب(در بیماریهای خود ایمنی و روماتیسمی و…)
عوارض جانبی دارو
از اصلی ترین عوارضی که مصرف این دارو به دنبال داشته است می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- – افسردگی
- – اختلال های ذهنی
- – ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
- – کاهش سد دفاعی بدن در برابر عفونت ها
- – توهم
- اگر دارو به صورت موضعی مانند قطره یا پماد و محلول استفاده شود عوارض زیر را در پی میتواند داشته باشد:
- – لکه افتادن برروی پوست
- – خشکی پوست
- – زیاد شدن عفونتهای قارچی
- – تحلیل رفتن پوست در استفاده های طولانی
- موارد مصرف و عوارض دگزامتازون : اگر به شکل تزریقی و خوراکی مصرف گردد:
- – سرخوشی
- – تشدید عفونتها
- -ایجاد بیخوابی
- – پوکی استخوان در موارد مصرف طولانی مدت
- – وجود اختلال های هورمونی
- – اتساع شکم
- – تحلیل عضلانی
- – چرب شدن پوست و زیاد شدن آکنه
- – ایجاد تغییرات روحی
دقت داشته باشید مصرف داروهای کورتونی علاوه بر اینکه می توانند عوارضی را برای بیمار در پی داشته باشند بلکه ایجاد وابستگی می کنند که اگر بیمار برای یک ماه بیشتر از این داروها استفاده کند قطعا درگیر این عارضه خواهد شد.
منع مصرف دگزامتازون
با وجود اینکه مصرف این دارو میتواند فواید درمانی زیادی را به همراه داشته باشد ولی اگر به صورت خودسرانه و نابجا مصرف گردد میتواند عوارضی مثل افزایش چربی ،فشار و قندخون و همچنین ایجاد روند تاخیر در بهبود زخم را در پی داشته باشد چون این داروهای کورتونی سبب کاهش میزان اثربخشی داروهای از قبیل فشار، کنترل خون و چربی خون شده و بیمار بدون اینکه متوجه باشد در برابر خطر بروز اختلالات خطرناک متابولیکی قرار گرفته است.
موارد مصرف و عوارض دگزامتازون : این امکان وجود دارد که چنین خطری برای بیمارانی رخ بدهد که از داروهای ضد صرع استفاده می کنند.همچنین توصیه می شود خانم های عزیز که در دوران یائسگی هستند اگاهی خودشان را در مورد این دارو بالا ببرند چون افزایش میزان ابتلا به پوکی استخوان را نیز داشته است. اگر برای کودکان به صورت دراز مدت از این دارو استفاده گردد می تواند به مهار رشد آن ها منجر شود. از طرفی دیگر پس از مصرف طولانی مدت این دارو این امکان وجود دارد که اختلال های در تست بررسی عملکرد محور هیپوتالاموس، هیپوفیز، غده فوق کلیوی به وجود بیاید.
نکته) اگر دارو به صورت قرص مصرف می شود برای اینکه تحریک گوارشی به حداقل برسد باید پس از غذا مصرف گردد.