موارد مصرف و عوارض ویتامین د

موارد مصرف و عوارض ویتامین د : ویتامین D از جمله ویتامین های محلول در چربی محسوب می شود و به بیان دیگر این نوع ویتامین قابل حل شدن در چربی یا روغن می باشد و قادر است برای مدت زمانی طولانی در بدن ذخیره شود.
دو نوع اصلی این ویتامین شامل ویتامین د ۳ و ویتامین د ۲ در مواد غذایی وجود داشته اند که البته وجود ویتامین برای بدن امری ضروری به شمار می رود.

معرفی ویتامین D

ویتامین D3 یا کالی کلسیفرول : می‌توان این ویتامین را در موادی چون سفیده تخم مرغ و ماهی های چرب یافت نمود و همچنین در اقلام دیگری نیز وجود دارد.

ویتامین D2 یا ارگو کلسیفرول: در برخی از قارچ ها که تعداد آنها بسیار اندک است و ویتامین D2 وجود دارد.
نیاز بدن به نوع D3 بیشتر می باشد چون نسبت به نوعD2 تاثیر آن در بالا رفتن میزان سطح ویتامین دی خون بیشتر می باشد.

اشکال مختلف این ویتامین شامل موارد زیر می باشد:

  • ویتامین د1
  • ویتامین د2
  • ویتامین د3
  • ویتامین د4
  • ویتامین د5
  • ویتامین د6
  • ویتامین د7

اگر میزان این ویتامین در بدن کم شود می تواند خطرات جدی را برای سلامتی انسان به همراه بیاورد.
ویتامین دی برای استخوان ها و اندام های بدن مثل ماهیچه ها، دندان ها نقش موثری داشته است و حتی می‌توانیم بگوییم تقویت سیستم ایمنی بدن را به همراه می آورد؛
ولی آن چیزی که امروزه به عنوان یک مشکل معرفی می‌شود به سختی دریافت کردن این ویتامین از منابع غذایی معمولی می باشد و اینکه بدن نمی تواند از طریق مصرف منابع روزانه به میزان ویتامین مورد نیاز خود را دریافت کند و هم جهت بدن با کمبود ویتامین d روبرو می‌شود و نیاز است که از راه های دیگر این ویتامین برای بدن تامین گردد.

عوارض کمبود ویتامین د

در صورتی که بدن با کمبود ویتامین دی روبرو شده باشد باید از اقلامی مثل شیر یا غلاتی که دارای ویتامین هستند استفاده گردد؛ ولی اگر بدن شما نتواند این میزان کافی را دریافت کند قطعاً مشکلاتی برای سلامتی شما به وجود خواهد آمد و عوارض جدی در خصوص کمبود ویتامین دی وجود دارد که در ادامه به صورت خلاصه به آنها اشاره می کنیم:  درد و ضعف ماهیچه ها ،سردرد و سرگیجه ،عفونت‌های مکرر ،مشکلات گوارشی ،عرق کردن بیش از اندازه ،احساس افسردگی و خستگی، ریزش مو و….

در صورتی که که بدن با کمبود ویتامین ب روبرو شده باشد می تواند موجب ریزش مو شود؛ به بیان دیگر بین کمبود ویتامین دی و ریزش موها ارتباط مستقیمی وجود دارد. اگر بدن شما بیش از حد معمول با کمبود ویتامین ها و مواد معدنی روبرو شود بدن نمی‌تواند مواد غذایی حیاتی را برای  سپری شدن چرخه طبیعی رشد به فولیکول های مو برساند. کمبود مواد غذایی می‌تواند موها را حساس و شکننده کند و همچنین ریزش را به وجود بیاورد چراکه بدن قادر نیست چرخه رشد موها را  به صورت کاملی انجام بدهد و بروز مشکلات جدی را به همراه می آورد.

از جمله مواد مغذی که برای رشد موها مناسب است ویتامین دی می باشد. البته برای تغذیه مو به جز ویتامین دی، ویتامین های دیگری از جمله بیوتین و ویتامین c نیز تاثیرگذار هستند و همچنین موجب می‌شوند که مقاومت خود را حفظ کرده و کاهش ریزش مو را به به همراه خواهند داشت؛ برای اینکه بتوانید با ریزش مو مبارزه کنید و دچار چنین مشکلاتی نشوید باید همواره سطح مورد نیاز این ویتامین ها را برای بدن تامین کنید.

قرص ویتامین د

ویتامین دی هم به شکل تزریقی وجود دارد و هم میتوان قرص آن را مصرف کرد، اما میزان مصرف دوز دارو به سن و وزن بیمار بستگی داشته است و البته هیچگاه نباید به صورت خودسرانه اقدام به مصرف هیچ گونه داروی نمایید و حتماً تحت نظر پزشک این کار باید انجام شود و  به تشخیص پزشک وابسته است ، اما عموما موارد زیر برای سن های مختلف تجویز می گردد:

  • 600 واحد برای کودکان و بزرگسالان زیر 70 سال
  • 800 واحد برای بزرگسالان کمتر از 70 سال
  • 400 واحد برای نوزادان

افرادی که در هفته به مدت ۳ بار و در هر بار میزان ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در برابر نور آفتاب باشند ویتامین دی بدن آنها تامین می شود.

چه افرادی با کمبود ویتامین د روبرو می شوند؟

چه افرادی با کمبود ویتامین د روبرو می شوند؟

به موارد زیر در خصوص افرادی که با جذب ویتامین دی مشکل دارند دقت کنید:

۱) افرادی که سن آنها بالاتر از ۵۰ سال است

2)افرادی که در مقابل نور خورشید خیلی کم قرار می گیرند

3) افرادی که دارای پوست های تیره هستند

4)افرادی که دارای مشکلات کلیوی می باشند

۵) افرادی که گیاهخوار هستند

۶) کودکانی که تنها تغذیه شان شیر مادر است

۷) افرادی که مشکلاتی با مصرف لاکتوز دارند و افرادی که دارای بیماری هایی هستند که تحت آن شرایط جذب مواد معدنی با مشکل برای آنها روبرو می شود.

اگر فکر می کنید که شما نیز از افرادی هستید که با کمبود ویتامین د در بدن روبرو هستید توصیه می شود که در این خصوص با پزشک مشورت نمایید و با یک آزمایش خون ساده میتوان متوجه شد که شما به کدام ویتامین ها نیاز دارید.

منابع جذب ویتامین د

1)آفتاب: زمانی که پرتو فرابنفش به پوست بتابد، سبب می‌شود که ماده‌ای با عنوان دهیدروکلسترول مراحلی را در بدن در بخش کلیه طی کرده و به ویتامین دی تبدیل گردد.

2)همانطور که اشاره کرده‌ایم افرادی که پوست روشن تر دارند به نسبت افرادی که پوستشان تیره تر است اگر مدت زمان اندکی را در زیر نور آفتاب باشند ویتامین دی به بدنشان تامین می شود؛اگر هوای محل زندگی شما آفتابی باشد یک فرد می تواند با قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب تمام ویتامین د ۳ بدن خود را تامین نماید.

3)منابع گیاهی شامل غلات ها و برخی از سبزی ها و میوه ها به عنوان یک منبع خوب ویتامین دی به شمار می‌رود

4) این ویتامین را می توان به اشکال مصنوعی مثل آمپول و کپسول دریافت نمود

5) منابع حیوانی نیز شامل مقداری زیادی از نوع ویتامین دی هستند که می‌توان به کره، زرده تخم مرغ، جگر، خامه، روغن کبد ماهی، قارچ، پنیر، غلات صبحانه، شیر، ماست و پرتقال، نوشیدنی های سویا و مارگارین اشاره نمود.

نکته) هیچ گاه خودسرانه اقدام به مصرف دارو یا تغییر دوز دارو نکنید