موارد مصرف و عوارض کلوزاپین

موارد مصرف و عوارض کلوزاپین : روان پریشی به معنی وضعیت روانی غیرطبیعی می باشد که از آن در روان پزشکی برای بیان حالت “از دست رفتن توانایی تفریق واقعیت از خیال”  استفاده می گردد. روانپریشی نوعی اختلال روانی به شمار می رود و در آن بیمار با واقعیت ارتباط صحیحی ندارد. داروهای زیادی در این رابطه تولید شده اند که می توانند به بیمار کمک کنند.

برای بیمارانی که در درمان اسکیزوفرنی به دیگر داروها ضد سایکوز پاسخی نمیدهند یا اینکه سایر داروها را تحمل نمی کنند، از کلوزاپین استفاده می گردد.

کلوزاپین(Clozapine)

جذب این دارو به واسطه خوراکی سریع و به صورت تقریبا کامل می باشد و دفع آن به واسطه ادرار و مدفوع انجام می شود و در کبد متابولیزه می گردد. نیمه عمر دارو پس از مصرف 75 میلی گرم حدودا هشت ساعت می باشد. میزان اثر کلوزاپین 12-4 است. این دارو با نام های تجاری  Clozaril , Clopine , Versacloz , FazaClo نیز شناخته می شود.

نباید دارو را به صورت ناگهانی قطع کرد زیرا ممکن است سبب عود بیماری شود.قطع مصرف دارو باید به آهستگی صورت بگیرد و حداقل یک تا دو هفته اینکار انجام گردد. اگر که نیاز باشد که دارو به یکباره قطع شود حتما باید تحت نظر پزشک اینکار صورت بگیرد.

دارو به صورت اشکال دارویی زیر در دسترس است:

  • – Tablet:25mg
  • – Tablet : 100mg

مصرف این دارو برای بزرگسالان در روز نخست درمان در روز یک بار یا دو بار ۵/۱۲ میلی‌گرم می باشد و اگر بیمار تحمل داشته باشد به تدریج در مقادیر mg/day50-25 طی چهارده روز تا mg/day450-300 در مقادیر تقسیم شده افزایش می یابد. برای شروع درمان در صورت مصرف نکردن دارو در 2 روز یا بیش تر ابتدا ۵/۱۲ میلی‌گرم 1یا 2 بار در روز مصرف می گردد.

نکته) توجه داشته باشید که میزان دقیق مصرف این دارو به دلیل حساسیت بالایی که داشته است حتما باید به واسطه پزشک تعیین گردد. مسئولیت مصرف خودسرانه دارو برعهده بیمار میباشد.

موارد مصرف و عوارض کلوزاپین

موارد منع مصرف کلوزاپین

در صورتی که شما اختلال های میلوپرولیفراتیو مخصوصا دیسکرازی خونی داشته اید یا سابقه ابتلا به آن را دارید نباید از این دارو استفاده کنید همچنین در صورت وجود ضعف مغز استخوان یا ضعف شدید CNS سابقه نوتروپنی نباید از دارو استفاده کرد.

عوارض جانبی

موارد مصرف و عوارض کلوزاپین :همیشه باید در خصوص عوارض جانبی دارو از پزشک اطلاعات لازم را دریافت کنید. از رایج ترین عوارض کلوزاپین میتوان به مواردی چون سردرد و گیجی، افزایش ترشح بزاق،مشکل در دفع ادرار ، نعوذ دائم،تسکین روانی، نوتروپنی و آگرانولوسیتوز کشنده،تسکین روانی، نوتروپنی و آگرانولوسیتوز کشنده،تهوع و استفراغ، افزایش قند خون،هذیان ، ندرتاً‌تغییرات فشارخون،  پریکاردیت و میوکاردیت اشاره کرد.

همچنین عوارض خارجی هرمی، کاهش یا افزایش دمای بدن، خشکی‌دهان، احتقان بینی، یبوست،  تاری دید، آریتمی، افزایش تعداد ضربان قلب، بثورات جلدی و یرقان، کابوس شبانه، اختلال در قاعدگی،افزایش وزن، ناتوانی جنسی،گالاکتوره، ژنیکوماستی،  کم خونی همولیتیک و رنگ پریدگی از دیگر عوارض جانبی مصرف کلوزاپین می باشد.

تداخل های دارویی

  • – کاربامازپین
  • – کرتریموکسازول
  • – سولفونامیدها
  • – پنی‌سیلامین‌
  • – کلرامفنیکل

مصرف داروهای فوق با کلوزاپین میتواند خطر تضعیف مغز استخوان یا آگرانولوسیتوز را افزایش بدهد. اگر دارو با داروهای ضد درد شبه تریاک، داروهای هوشبر، داروهای خواب آور و ضد اضطراب ها مصرف گردد می تواند سبب افزایش اثر تسکین بخش ها شود. آریترومایسین و سایمتیدین متابولیسم کلوزاپین را مهار می کند و غلظت پلاسمایی آن را زیادتر میکند. اگر دارو با داروهای ضد افسردگی مهار کننده آنزیم مونوآمینواکسیداز مصرف شود میتواند اثرات این دارو را افزایش کند. کلوزاپین با اثر ضد تشنجی داروهای ضد صرع یا پائین‌آورنده قندخون سولفونیل اوره‌ها مقابله میکند.

موارد مصرف و عوارض کلوزاپین : مصرف همزمان این دارو با ترفنادین میتواند سبب افزایش خطر بروز آریتمی بطنی گردد. متابولیسم کلوزاپین‌ با مصرف فنی توئین‌ زیادتر می شود.کلوزاپین با لیتیم و همچنین متیل‌دوپا سبب بروز افزایش عوارض خارج هرمی می شود. اگر این دارو با داروهای مضعف CNS یا الکل مصرف گردد می تواند سبب تشدید اثرات تضعیف کننده CNS گردد. این دارو نباید با داروهای کاهنده فشارخون نیز به صورت همزمان مصرف گردد.

نکته) اگر برای دو روز یا بیش تر فراموش کردید که دارو را مصرف کنید حتما باید با پزشک مشورت های لازم را داشته باشید.

برای بدست آوردن اطلاعات کامل دارویی حتما بروشور درون جعبه دارو را به دقت مطالعه کنید و از پزشک تان اطلاع کامل دارویی را کسب نمایید.