موارد مصرف و عوارض کتوکونازول : یکی از داروهای خوراکی ضد قارچی می باشد که در درمان های مختلفی از آن استفاده می شود و به صورت اشکال قرص، کرم و شامپو در دسترس می باشد. از کتوکونازول برای درمان کچلی تنه، ریش، پا و کشاله ران استفاده می گردد و همچنین در درمان عفونتهای قارچی ناخن نیز موثر است. البته علاوه بر آنچه که ذکر کرده ایم برای درمان کاندیدیازیس واژن یا سرطان پروستات نیز میتوان از کتوکونازول استفاده نمود.
کتوکونازول (Ketoconazole)
کتوکونازول که با نام تجاری Nizoral شناخته می شود اگر به صورت شامپو باشد برای درمان شوره سر نیز کاربرد داشته است و برای افرادی که میخواهند از شر شوره سر خلاص شوند بسیار موثر و مفید می باشد. استفاده از هر نوع اشکال دارویی کتوکونازول نیاز به دستور و نظر پزشک داشته است و حتی نباید شامپوی این دارو را به صورت خودسرانه مصرف نمود. اما معمولا در بزرگسالان در شروع دویست میلی گرم به واسطه راه خوراکی به صورت روزانه یک قرص در دوز واحد مصرف می گردد.کرم این دارو در روز 1 تا 2 بار برای دو هفته استفاده می گردد.
پس به صورت کلی Ketoconazole در درمان های زیر بسیار موثر است:
- – درمان کچلی
- – عفونتهای قارچی
عوارض جانبی دارو
موارد مصرف و عوارض کتوکونازول : مصرف این دارو می تواند برای بیمار منجر به بروز عوارض زیر شود:
- – خارش
- – اسهال
- – سرگیجه
- – ضایعات جلدی
- – یبوست
- – سرگیجه
- – حساسیت چشمها به نور
- – احساس خوابآلودگی
- – سردرد و تهوع
- – کم شدن میزان اسپرم
توصیه های دارویی
1)پیش از مصرف این دارو حتما باید با پزشک مشورت های لازم را انجام بدهید و از مصرف خودسرانه دارو اکیدا دوری کنید 2) از پماد این دارو برای بیماری پای ورزشکاران، پیتریازیس، تینآ ورسیکالر، کاندیدیاز جلدی، کچلی تنه، سر و کشاله ران، کچلی ریش، عفونت قارچی ناخن، کاندیدیاز واژینال، عفونت های قارچی واژن، درماتوفیت ومالاسزیا فورفور استفاده می گردد. 3) اگر دارو به صورت خوراکی است میتوانید آن را با آب مصرف کنید و برای کاهش حالت تهوع پس از مصرف دارو می توانید با غذا آن را مصرف نمایید. 4) از تماس اشکال موضعی دارو با چشم دوری نمایید.
تداخل های دارویی
- – ترفنادین
- – کينيدين
- – فنیتوئين
- – داروهای خوراکی پیشگیری از بارداری
- – سيکلوسپورين
- – بوسپيرون
- – وارفارین
- – ريفامپين
- – دونپزيل
- – مهارکنندههای پروتئاز
- – زولپيدم
- – کاربامازپين
- – کورتيکواستروئيدها
- – ديگوکسين
- – ترکیبات آنتی موسکارینی
- – آنتیاسیدها
- – هپاتوتوکسيک
- – سایمتیدین
- – رانیتیدین
نکته) مصرف این دارو برای عده ی حساسیت زا می باشد لذا لازم است احتیاط های لازم در مصرف آن انجام گردد.
پماد کتوکونازول در دوران بارداری و شیردهی
موارد مصرف و عوارض کتوکونازول : تنها در زمانی مصرف این پماد در دوران مجاز می باشد که فرد مجبور به استفاده از پماد کتوکونازول است که حتما باید با نظر پزشک انجام گردد. در سه ماه اول بارداری مصرف پماد کتوکونازول دو درصد اصلا توصیه نمی شود و حتی برای جنین می تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد.همچنین مصرف این دارو میتواند به واسطه شیر مادر به کودک انتقال داده شود و هم برای نوزاد و هم شیرخوار منجر به بروز عوارض گردد. پس برای استفاده از این دارو در دوران شیردهی یا بارداری حتما نظر پزشک ضرورت داشته است.
نکته) اگر خانمها برای خارش واژن و دستگاه تناسلی از پماد کتوکونازول استفاده می نمایند توصیه می شود که پیش از آن معاینه پزشکی را انجام بدهند. اگر ترشحات واژن سبب نارضایتی شما شده است حتما این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
نکته) حتما باید این دارو را با تجویز پزشک مصرف نمایید چون میزان مصرف و زمان آن به سن و نوع بیماری بستگی داشته است و هیچ وقت این دارو را به دیگران برای مصرف پیشنهاد ندهید و در خصوص مصرف احتیاط های لازم را در نظر بگیرید.