موارد مصرف و عوارض کاربامازپین : یکی از داروهای که برای کنترل و درمان بیماریهای مثل صرع استفاده می شود، قرص کاربامازپین است. Carbamazepine در سال 1953 کشف شد و برای درمان نورالژی عصب سه قلو به بازار وارد گردید. این قرص در سال 1960 به عنوان ضد صرع توسط پزشکان تجویز شد.
قرص کاربامازپین (Carbamazepine)
یکی از داروهای که معمولا توسط پزشکان برای درمان صرع، اختلالات دوقطبی، دردهای نوروپاتی تجویز می شود، قرص کاربامازپین می باشد. این دارو با نام های تجاری Tegretol – Epitol – Carbatrol شناخته می شود و یک داروی ضد تشنج است که موجب می شود تیکهای عصبی که سبب درد و تشنج می شوند ،کاهش داشته باشند. البته علاوه بر موارد فوق قرص کاربامازپین برای درمان اختلال های استرس زا و ناهنجاری های رفتاری هم کاربرد داشته است.
هشدار: قرص کاربامازپین بر روی پوست جوشهای را به وجود می آورد که می تواند سبب مرگ گردد. پس از چهار ماه از مصرف این قرص،جوش ها خودشان را نمایان می کنند ولی ممکن است هر روزی این گوش ها دیده شوند. تاثیر زیادتر این قرص بر روی مردمان آسیایی است پس قبل از اینکه بخواهید این دارو را استفاده کنید نیاز است که آزمایش خون ژنتیکی را انجام بدهید.
چگونه این دارو را مصرف کنیم؟
معمولا اگر این دارو برای بزرگسالان در درمان بیماری صرع یا برای کودکان بزرگ تر از 12 سال استفاده شود میزان آن برای شروع 200 میلی گرم 2 بار در روز است و می تواند در روز حتی تا 200 میلی گرم به آن اضافه شود که در مقادیر تقسیم شده و برای فاصله های شش تا هشت ساعت مصرف گردد. توصیه می شود که مصرف قرص کاربامازپین را بدون مشورت پزشک قطع نکنید چون مصرف ناگهانی این دارو می تواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد. میزان دوز مصرف این دارو حتما باید با نظر پزشک مشخص گردد.
نکته) اگر فراموش کرده اید که یک وعده از دارو را در زمان مشخص شده مصرف نمایید، هر زمانی که آن را به خاطر آوردید سریعا آن را مصرف نمایید. اگر زمان وعده ی جدید رسیده است باید قرص فراموش شده را مصرف نکنید. هیچ وقت نباید 2 قرص را با یکدیگر به شکل همزمان مصرف نمایید.
عوارض جانبی دارو
موارد مصرف و عوارض کاربامازپین : سرگیجه، بیحالی، اختلال راه رفتن، مشکل حفظ تعادل، استفراغ، حالت تهوع جز عوارض رایج قرص کاربامازپین می باشد.
البته عوارض جانبی جدی قرص کاربامازپین نیز به این صورت است: ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، مشکل کبد،غش.
علائم مشکلات کبد نیز موارد زیر را شامل می شود:
- – زرد شدن پوست یا سفید شدن چشم ها
- – تیرگی ادرار
- – درد قسمت راست شکم
- – از بین رفتن اشتها
- – حالت تهوع و استفراغ زیاد
- – به آسانی و راحتی کبود شدن
مشکلات جدی پوست شامل:جوش بر روی پوست؛ زخم شدن دهان، تاول یا پوست پوست شدن پوست
مشکلات جدی خون نیز به این صورت است:تب، گلودرد، عفونت ،آسان کبود شدن، نقاط صورتی یا قرمز بر روی پوست، خون ریزی لثه،خون ریزی بینی، ضعف،شکستگی زیاد استخوان.
دقت داشته باشید که تفکرات مربوط به خودکشی در مورد مصرف این قرص نیز شامل موارد چون فکر کردن درباره خودکشی یا مردن،تلاش برای خودکشی کردن،تلاش برای آسیب رساندن به خود،افسردگی زیاد ،نگرانی بسیار ،رفتار بی پروا، پیش فعالی غیر طبیعی ، حملات هراسناک می باشد.
نکته) در صورتی که شما علائم حساسیت مثل به سختی نفس کشیدن، کهیر، تورم لب و صورت و زبان یا گلو را در خودتان پس از مصرف این دارو مشاهده کردید به اورژانس مراجعه نمایید.
تداخل های دارویی
- – قرصهای خواب آور
- – قرصهای افسردگی
- – فنوباربیتال
- – فنی تونین و پریمیدون
- – قرصهای ضد تشنج و آرامشدهنده
- – الکل
موارد مصرف و عوارض کاربامازپین : دقت داشته باشید که هیچ وقت نباید بدون مشورت پزشک این قرص را با داروهای ارامش بخش دیگر و ضد تشنج مصرف نمایید.