سانتریفیوژ آزمایشگاهی برای کدام آزمایشات کاربرد دارد؟ چرا آزمایشگاه های پزشکی از سانتریفیوژ استفاده می کنند؟
سانتریفیوژ آزمایشگاهی یکی از مهمترین دستگاههایی است که در آزمایشگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه در انواع مختلف تولید میشود تا برای آزمایشهای گوناگون مورد استفاده قرار گیرد. بعضی از این دستگاهها برای نمونههایی در حجم بسیار کم کاربرد دارند و بعضی دیگر برای جداسازی اجزای نمونههایی در حجم بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. تعداد شاخههای این دستگاهها نیز معیار دیگری برای دستهبندی آنها به شمار میروند. بهعنوان مثال سانتریفیوژ ۱۶ شاخه برای آزمایشگاههایی که در طول روز تعداد نمونههای زیادی برای آزمایش دارند، مورد استفاده قرار میگیرد و سانتریفیوژهایی با تعداد شاخههای کمتر، در آزمایشگاههای کوچکتر کاربرد دارد.
در این گزارش لیست ۵ مورد از مهمترین آزمایشهایی که برای انجام آنها به دستگاه سانتریفیوژ نیاز است را مورد بررسی قرار میدهیم.
۱۰ آزمایش مهم که به سانتریفیوژ نیاز دارند
پیش از اینکه برای خرید سانتریفیوژ آزمایشگاهی اقدام کنید، ابتدا باید مطمئن شوید آزمایش مورد نظرتان به این دستگاه نیاز دارد یا خیر. همچنین باید مشخص کنید که کدام یک از دستگاههای سانتریفیوژ برای کاربرد مورد نظر شما مناسبتر هستند. در ادامه ۵ مورد از کاربردیترین آزمایشهایی که با دستگاه سانتریفیوژ انجام میشوند را نام میبریم و توضیحاتی درباره هرکدام از آنها ارائه میدهیم.
۱. آزمایش خون
یکی از مهمترین کاربردهای سانتریفیوژ در آزمایش خون است. آزمایش خون روی اجزای مختلف خون انجام میشود و برای انجام این آزمایش باید اجزا را از هم تفکیک کرد. برای این کار تکنسینها نمونههای خون را در لوله آزمایشگاهی میریزند و در دستگاه سانتریفیوژ قرار میدهند. چرخش سریع و نیروی گریز از مرکزی که در سانتریفیوژ ایجاد میشود، سلولهای خونی را از مایع خون جدا میکند. اگر برای آزمایش به سرم خون نیاز باشد، خون بعد از لخته شدن در دستگاه سانتریفیوژ قرار میگیرد؛ اما اگر برای آزمایش به پلاسما نیاز داشته باشند، خون را به همراه مواد ضد انعقاد در سانتریفیوژ قرار میدهند.
سانتریفیوژ برای تفکیک سلولهای خونی هم کاربرد دارد. گلبولهای قرمز خون سنگینتر هستند و در انتهای لوله آزمایش تهنشین میشوند. گلبولهای سفید و پلاکتها در بخشی به نام بافیکت قرار دارند. بافیکت لایه نازکی است که بعد از جداسازی اجزای خون، بین لایه گلبولهای قرمز و پلاسما قرار میگیرد.
۳. آزمایش ادرار
کاربرد دیگر سانتریفیوژ در آزمایشگاههای پزشکی و تشخیص طبی، جداسازی اجزا نمونه ادرار است. وقتی نمونه در دستگاه سانتریفیوژ با سرعت چند هزار دور در دقیقه میچرخد، رسوبات، عناصر معلق در ادرار و میکروارگانسیمهای احتمالی موجود در ادرار مانند باکتریها جداسازی میشود.جداسازی اجزای مختلف و مواد موجود در ادرار با سانتریفیوژ برای آزمایشهایی مثل بیماریهای کلیوی، عفونتهای ادراری، سنگ کلیه و آسیبهای بافتهای کلیه و مثانه مورد استفاده قرار میگیرد.
۴. آزمایشهای ژنتیکی و سلولی
سانتریفیوژ برای جداسازی بافتهای سلولی مختلف کاربرد دارد. بهعنوان مثال در آزمایشهای ژنتیکی از این دستگاه برای جداسازی سلولهای بنیادی و DNA از سایر بافتهای غشایی استفاده میشود. کاربرد سانتریفیوژ در جداسازی اجزای سلولها در آزمایشهای تشخیص طبی و سرطان کاربرد دارد. البته سانتریفیوژ تنها دستگاهی نیست که برای جداسازی اجزای نمونههای بنیادی و ژنتیکی مورد استفاده قرار میگیرد و ممکن است از ابزارها و روشهای دیگر هم برای این کار استفاده شود.
۵. جداسازی نانوذرات
جداسازی نانوذرات فرایندی است که در آزمایشگاههای مختلف کاربرد دارد. بهعنوان مثال آزمایشگاههای آب نیز برای آزمایش کردن، باید اجزای نمونه آب را تفکیک کنند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر اندازه نانوذرات خیلی کوچک باشد، جداسازی با استفاده از اولتراسانتریفیوژها یا دستگاههای دیگر انجام میشود؛ اما برای جداسازی ذرات بزرگتر و سنگینتر میتوان از دستگاه سانتریفیوژ استفاده کرد. اگر برای چنین کاربردی به دستگاههای سانتریفیوژ نیاز دارید، لازم است قبل از انتخاب با متخصص مشورت داشته باشید تا مطمئن شوید دستگاه درستی را برای این کار انتخاب میکنید.
کدام یک از انواع سانتریفیوژ آزمایشگاهی برای آزمایش مورد نظر شما مناسب است؟
بیشترین کاربرد سانتریفیوژها در آزمایشگاههای پزشکی و تشخیص طبی است. به همین دلیل اغلب این دستگاهها با توجه به نیاز این آزمایشگاهها تولید میشوند. گروهی از سانتریفیوژها با الگوی یکسانی تولید میشوند و تنها تفاوت آنها در تعداد شاخههایشان مشخص میشود. در این نمونهها، آزمایشگاهها فقط بر اساس حجم نمونههایی که در طول هر روز آزمایش میکنند، سانتریفیوژ مناسب را میخرند. بهعنوان مثال آزمایشگاههای کوچک از سانتریفیوژ ۴ شاخه استفاده میکنند و آزمایشگاههای بزرگتر به سراغ سانتریفیوژهای ۱۶ شاخه میروند.
بعضی از دستگاههای سانتریفیوژ برای کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه انواع مختلف این دستگاهها را نام میبریم و توضیحاتی درباره هرکدام ارائه میدهیم.
-
سانتریفیوژ فالکون: این دستگاهها برای قرار گرفتن لولههای فالکون طراحی شدهاند. انتهای این لولهها باریکتر از بدنه آنهاست و فرمی شبیه به مداد دارند؛ در این لولهها بعد از چرخش، رسوبها در قسمت انتهایی آن باقی میماند و سایر اجزا در قسمتهای بالایی قرار میگیرند.
-
اولترا سانتریفیوژ: این دستگاهها از نظر ظاهری شبیه به سانتریفیوژهای معمولی هستند، اما قابلیت چرخش با سرعت بالاتر را دارند و برای نمونههایی که اجزای آنها ذرات کوچکتری دارند و سختتر جداسازی میشوند، مورد استفاده قرار میگیرد.
- سانتریفیوژ میکروهماتوکریت: هماتوکریت به معنای نسبت گلبولهای قرمز خون به کل حجم خون است. اندازهگیری این آزمایش به حجم کمی از نمونه نیاز دارد. سانتریفیوژ میکروهماتوکریت برای قرار گرفتن لولههای مویین یا مویرگی طراحی شده است تا این قابلیت را داشته باشد که حجم کمی از نمونههای خون را به اجزای مختلف تفکیک کند.
دریافت مشاوره برای انتخاب بهترین سانتریفیوژ با توجه به کاربرد مورد نظر شما
اگر نمیدانید کدام یک از انواع سانتریفیوژ برای کاربرد مورد نظر شما مناسبتر است، میتوانید از کارشناسهای آرام گستر کمک بگیرید. آرام گستر یکی از بزرگترین تولیدکنندههای تجهیزات آزمایشگاهی در ایران است که در زمینه تولید انواع سانتریفیوژ فعالیت دارد. کارشناسهای آرام گستر راهنماییهای لازم درباره انتخاب دستگاه را به شما ارائه میدهند. برای دریافت مشاوره و خرید دستگاه سانتریفیوژ وارد سایت آرام گستر شوید؛ راههای ارتباط با کارشناسان در سایت مجموعه درج شده است.