موارد مصرف و عوارض بوپروپیون

موارد مصرف و عوارض بوپروپیون : افسردگی یکی از مشکلاتی است که این روزها برای بسیاری از افراد پدید می آید. نکته جالب در خصوص افسردگی این است که بسیاری خودشان تشخیص افسردگی را میدهند و خودسرانه داروهای را مصرف می کنند و به همین جهت میزان امار مصرف برخی از داروهای افسردگی بسیار بالاست.

البته بسیاری تنبلی یا بی حوصلگی را افسردگی تلقی می کنند و در مقابل برخی از ما نمیتوانیم به افسردگی خودمان یا اطرافیانمان پی ببریم. در هر صورت تشخیص دقیق تنها به واسطه پزشک و متخصص انجام می شود. آیا از موارد مصرف و عوارض بوپروپیون (داروی ضد افسردگی) اطلاع دارید؟

قرص بوپروپیون (Bupropion)

یکی از داروهای ضد افسردگی است که نام تجاری ولبوترین(Wellbutrin) ، زیبان (Zyban) و ولبان نیز شناخته می شود. در اوایل دارو در دوزهای ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلی‌گرمی وجود داشت ولی چون با مصرف آن،تشنج برای بیمار رخ میداد این دارو جمع آوری شد و بعد از آن پزشکان به این موضوع پی برند که اگر دارو در دوز بالا باشد تشنج را ایجاد می کند و حداکثر دوز مصرفی بوپروپیون را ۴۵۰ میلی گرم معین کردند.

بوپروپیون در مقایسه با ضد افسردگی های سه حلقه ی بلوکر نورونی ضعیفی است که برای بازجذب سروتونین و نورآدرنالین می باشد و همچنین سبب مهار شدن باز جذب دوپامین می گردد. این دارو ممکن است اثر ضد افسردگی خود را حتی تا چهار هفته پس از شروع درمان نشان ندهد و بیانی دیگر نشانه های آن در درمان مشهود نباشد. البته دقت کنید در ترک سیگار نیز مصرف این دارو کاربرد داشته است.

فرم خوراکی دارو به شکل هیدروکلراید است. برای اینکه از میزان عوارض ناشی از دارو کاهش داد و همچنین خطر تشنج پایین باشد افزایش دوز تجویزی بهتر است صورت بگیرد.

عوارض مصرف بوپروپیون

  • – بی قراری (آشفتگی)
  • – اضطراب و بیخوابی
  • – تب
  • – خشکی دهان
  • – سردرد یا میگرن
  • – گیجی
  • – تکرر ادرار
  • – تهوع و استفراغ
  • -یبوست
  • – افزایش تعریق
  • – راشهای پوستی

درمان افسردگی با داروی بوپروپیون

موارد مصرف و عوارض بوپروپیون

تداخل های دارویی

  • 1) پاروکستین – سرترالین – فلوکستین – دیازپام – سیتالوپرام
  • 2) کلوپیدوگرل (پلاویکس) – تیکلوپیدین – اورفنادرین – کلوتریمازول – ریفامپین
  • 3) ریتوناویر – لوپیناویر – افاویرنز – فنوباربیتال – کارمازپین – فنی توئین – ونلافاکسین

نکات مهم پیش از مصرف دارو

1)واکنش های ازدیاد حساسیت مانند خارش و کهیر و همچنین تنگی نفس و آنژیوادما می تواند عوارض مصرف این دارو باشد.پس حتما پیش از اینکه پزشک این دارو را برای شما تجویز کند از عوارض آن با پزشک مشورت کنید.

2) این دارو یکی معدود داروهای ضد افسردگی می باشد که سبب ایجاد اختلال جنسی نمی شود. مطالعه های صورت گرفته است که نشان میدهد بوپروپیون از داروهای انتخابی برای درمان اختلل های جنسی می باشد که از مصرف SSRI ناشی شده است با وجود اینکه به واسطه FDA ،اندیکاسیون درمانی تایید نگردیده است.

موارد منع مصرف

1)برای افرادی که به صرع ، آنورکسی نوروزا یا بولیمیا، تومورهای فعال مغزی، فشار خون بالا، بیماری شدید کلیه و اختلال کبد مبتلا هستند.

2)افرادی که سابقه سوءمصرف موارد داشته اند.

3)برای افرادی که افکاری نظیر خودکشی داشته اند.

4)مصرف این دارو می تواند در اطفال سبب بالا رفتن تیک در کودکانی که سندرم توره و دچار ADHD هستند،شود.

ترک سیگار با بوپروپیون

بوپروپیون سبب می شود که به نیکوتین ،اشتیاق کاهش داشته باشد و همچنین کاهش علائم ترک آن را به دنبال دارد. تنها 27 درصد از افرادی که اقدام به مصرف بوپروپیون  کرده اند بعد از 7هفته از درمان در مقایسه با 56 درصد افرادی که پلاسبو استفاده نموده اند  به سیگار مشتاق نشان داده اند. مطالعات اینگونه نشان میدهد که 21 درصد از افراد مصرف کننده بوپروپیون در مقایسه با 32 درصد از گروه پلاسبو به نوسان های خلقی دچار شده اند. اثرات بهتری در یک مطالعه مستقیم وارنیکلین  نشان داده شده است. بعد از یک سال مقدار ترک برای بوپروپیون 15 درصد، برای پلاسبو 10درصد و  وارنیکلین ۲۳ درصد  بوده است.

موارد مصرف و عوارض بوپروپیون : دوره درمان از هفت تا دوازه هفته به طول خواهد انجامید. در 10 روز نخست شخص مصرف سیگار را قطع میکند. مقدار موثر بودن آن مثل جایگزینی با نیکوتین می باشد.پس از سه ماه بوپروپیون می تواند شانس ترک سیگار را دو برابر نماید.