موارد مصرف و عوارض آلپرازولام

موارد مصرف و عوارض آلپرازولام : این دارو با نام تجاری زاناکس شناخته می شود و از جمله داروهای ضد افسردگی به شمار می رود. پزشکان برای افرادی که دچار اضطرابهای ناشی از افسردگی هستند این دارو را تجویز می کنند. ولی به دلیل اعتیاد آور بودن این دارو نیاز است که حتما تحت نظر پزشک مصرف گردد و مصرف خودسرانه آن می تواند منجر به عوارض جبران ناپذیری برای بیمار باشد.

این دارو به صورت کلی برای اثرهای ضداضطرابی، افسردگی و خواب آوری تجویز می شود و به شکل قرصهای نیم میلی گرمی و یک میلی گرمی می باشد. میزان مصرف این دارو اگر برای بیخوابی باشد معمولا در دوز نیم میلی گرمی و اگر برای ضداضطرابی باشد در دوز بسیار پایین تجویز می گردد. البته برای حملات اضطرابی بسیار زیاد حداکثر می تواند تا چهار میلی گرم نیز تجویز گردد.

روش مصرف

برای مشکلات های مختلف ،میزان دارو متفاوت است و هیچ وقت نباید بدون نظر پزشک میزان تجویز شده دارو را کم یا زیاد کرد. اگر دارو به صورت مایع باشد می توان آن را با غذاهای نیمه جامد یا مایع ها ترکیب نمود ولی هیچ وقت اجازه ندهید که این دارو مایع یخ بزند.

  • – اضطراب بالغین : 0.25-0.5mg PO tid ، حداکثر 4mg/d
  • – اختلال پانیک بالغین : 0.5mg PO tid ، حداکثر 10mg/d

نکته) در صورتی که برای یک وعده فراموش کردید که دارو را مصرف کنید به محض یاد آوری باید اقدام به مصرف دارو نمایید ولی اگر به وعده ی جدید نزدیک است به سراغ وعده ی جدید بروید و اصلا میزان دارو را 2 برابر نکنید.

موارد منع مصرف

  • حساسیت مفرط به دارو یا بنزود یازپین های دیگر گلوکوم زاویه بسته

چگونگی عملکرد دارو در بدن

این دارو سبب سرکوب فعالیت سیستم اعصاب مرکزی می شود به این صورت که کاهش فعالیت، واکنش و تحریک پذیری مغز را به دنبال دارد و اجازه می دهد تا سیستم اعصاب مرکزی و مغز برای زمان زیادتری به استراحت بپردازند. و با اینکار بین سیستم اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک نوعی تعامل به وجود می آید. به صورت کلی این دارو جنبه کسل کننده یا آرام بخش دارد.

عوارض مصرف

عوارض این دارو شامل موارد زیر می باشد:

  • – خواب‌آلودگی و منگی
  • – اختلال تعادل در راه رفتن
  • -عوارض کبدی(اگر به میزان زیاد مصرف شود)
  • – تاری دید
  • – تکلم غیرقابل فهم
  • -ناراحتی‌های گوارشی

موارد مصرف و عوارض آلپرازولام : مصرف این دارو برای همه افراد مناسب و موثر نیست و اصلا نباید بدون نظر پزشک اقدام به مصرف دارو کرد. اگر به صورت خودسرانه مصرف شود می تواند به فراموشی های جدی منجر گردد که حتی غیرقابل برگشت هستند و فرد را به فراموشی های دائمی دچار می کند.

درمان افسردگی

نکات مهم پیش از مصرف داروی آلپرازولام

1)برای افرادی که سابقه اعتیاد به مواد مخدر و الکل دارند، مصرف این دارو توصیه نمی شود.

2)مصرف این دارو در دوره بارداری و شیردهی ممنوع می باشد.

3)به دلیل اعتیاد آور بودن آلپرازولام باید مصرف آن حتما تحت نظر پزشک صورت بگیرد.

4)برای افراد زیر 18 سال مصرف این دارو توصیه نمی گردد.

5)به صورت ناگهانی نباید مصرف این دارو انجام شود و حتما نیاز است که به شکل تدریجی دارو قطع مصرف شود.

6)افرادی که چنین داروهای را مصرف می کنند نباید در زمان مصرف اقدام به رانندگی کنند.

7) توجه داشته باشید که آلپرازولام با اثر لوودوپا ضديت‌ مي‌ نماید.

8)افرادی که دچار بیماری های تنفسی،ضعف‌عضلاني‌ و سابقه‌ وابستگي‌ دارويي‌ هستند باید در مصرف این دارو احتیاطهای لازم را در نظر بگیرند.

9)مکانیزم اثر این دارو به این شکل است که بر روی گیرنده گابا با محل‌ اتصال‌بنزوديازپين‌ها تداخل کرده و سبب می شود که اثر مهاری گابا در سیستم اعصاب مرکزی تقویت گردد.

10)عمدتا موارد مصرف این دارو در درمان اختلال های اضطراب، دستپاچگی و همچنین  اضطراب ناشی از افسردگی می باشد.

موارد مصرف و عوارض آلپرازولام : همانطور که اشاره کرده ایم مصرف خودسرانه دارو سبب بروز عوارض جدی و جبران ناپذیر برای فرد می شود.