موارد مصرف و عوارض رانیتیدین

موارد مصرف و عوارض رانیتیدین : امروزه بسیاری از مردم به دلایل مختلف دچار ناراحتی های معده می شوند. در واقع درد معده را می توان جز طاقت فرساترین ها دانست که ممکن است نشانه های از یک بیماری خطرناک مثل زخم معده باشد. داروهای مختلفی وجود دارد که برای درمان درد معده و تسکین آن تجویز می شود مانند رانیتیدین.

این دارو به رفلاکس معده مرتبط است و بیشتر افراد از آن استفاده کرده و با آن آشنایی دارند. پس با توجه به موارد ذکر شده قرص رانیتیدین  برای درمان زخم معده و گاستریت معده کاربرد داشته است.

 قرص رانیتیدین (Ranitidine)

این دارو در مدت زمان کوتاه برای درمان موارد زیر استفاده می شود و مصرف آن می تواند پیش از غذا یا بعد از آن باشد:

  • –  زخم‌های فعال دوازدهه
  • – زخم‌های فعال و خوش‌خیم معده
  • – حالات مرضی ترشح زیاد از حد اسید معده(مانند نشانگان زولینگر -الیسون)
  • – درمان رفلاکس معده( با برگشت محتویات معده به مری که موجب می شود سر دل احساس سوزش داشته باشد)

این دارو به شکل آمپول و قرص وجود داشته است البته اگر میزان قرص از 150 میلی گرم کمتر باشد بدون نسخه پزشکی نیز می توان  برای تهیه آن از داروخانه های معتبر اقدام کرد.

مکانیستم اثر دارو

این دارو گیرنده های H۲ هیستامین نوع دو را مهار کرده و سپس سلول‌های جانبی ترشح اسید معده را کاهش میدهد و به درمان ناراحتیهای که از بالا رفتن اسید معده ناشی می شود، کمک می نماید.

عوارض جانبی دارو

این دارو نیز مانند سایز داروها دارای عوارضی می باشد پس نباید هیچ گاه در مصرف آن زیاده روی نمود:درد قفسه سینه، تب، گلو درد، احساس کوتاه شدن تنفس، سرفه با خلط سبز یا زرد، سریع کبود شدن یا خونریزی کردن، احساس ضعف غیر عادی، کند یا تند شدن سرعت ضربان قلب، مشکلات بینایی، سرخی و تاول پوستی، کاهش اشتها، زردی پوست و چشم، کاهش توانایی جنسی، خستگی ، خواب آلودگی، برادیکاردی، کمی فشار خون، CHF، بیماری عروق محیطی، بثورات پوستی، تهوع ، استفراغ ، اسهال، کدر شدن ادرار و مدفوع.

نکته) در صورتی که بیمار علائم نارسایی قلبی را مشاهده نمود سریعا باید مصرف دارو قطع گردد.

درمان درد معده

موارد مصرف و عوارض رانیتیدین

نکات مهم پیش از مصرف دارو

1)در خصوص مصرف دارو در دوران شیردهی و بارداری منع مصرفی وجود ندارد ولی توصیه می شود با پزشک معالج مشورت نمایید.

2)معمولا طول دوره ی درمان این دارو به صورت کوتاه مدت است با وجودی که به نوع بیماری و شدت آن بستگی داشته است.برای قطع مصرف یا تکرار دوره ی درمان با پزشک مشورت کنید.

3)به دلیل اینکه سیگار کشیدن می تواند میزان اسید معده را افزایش بدهد پس می تواند منجر به کاهش تاثیر رانیتیدین شود و علائم را در شما بدتر کند.

4)رانیتیدین را در جای خشک و خنک نگه دارید و حتما پیش از مصرف به تاریخ انقضای آن دقت کنید.

5)اگر این دارو برای درمان قرحه ناشی از مصرف داروها و قرحه خوش‌خیم گوارشی، بازگشت محتویات معده به مری و سوءهاضمه مزمن باشد میزان آن در بزرگسالان 150 میلی گرم دوبار در روز صبح و شب است یا برای مدت 4 الی 8 هفنه در زمان خواب 300میلی گرم مصرف می گردد.

6) اگر برای درمان نشانگان زولینگر-الیسون باشد در روز 150میلی گرم سه بار تا حداکثر g/day۶ در مقادیر تقسیم شده مصرف می شود. (دقت داشته باشید میزان مصرف هر دارویی بهتر است با نظر پزشک تعیین گردد).

تداخل های دارویی

قرص رانیتیدین با برخی از داروها تداخل داشته است پس نباید حتی به صورت تک دوزخودسرانه اقدام به مصرف این دارو نمایید. از شایع ترین نمونه موارد زیر می باشند:

  • – کتوکونازول
  • – داروهای ضددیابتی خوراکی
  • – فنی توئین
  • – نیفیدیپین

موارد مصرف و عوارض رانیتیدین: در صورت وجود آنتی اسیدها میزان جذب دارو کاهش می یابد. با وجود اینکه این دارو در مقایسه با سایمتیدین  به عنوان یک مهارکننده ضعیف تر آنزیمهای کبدی به شمار می رود ولی باید احتیاطهای ضروری در مصرف همزمان با دیگر داروها انجام شود.